ROD

Wszystko o urządzaniu, remontowaniu i dekorowaniu wnętrz. Szukasz praktycznych rad i patentów związanych z meblami, sprzętem i całym wyposażeniem domu? Dołącz do dyskusji.
Awatar użytkownika
firt

ROD

Post autor: firt »

Szukam informacji na temat rodzinnych ogródków działkowych, chcemy nabyć od znajomego i zastanawiam się jak to wyglądam. Za wszelką pomoc dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
bretta

Re: ROD

Post autor: bretta »

O widzę, ze nie tylko ja skusiłam się na ROD :). My w zeszłym roku mieliśmy podobną sytuację, ogólnie to jak macie od kogo nabyć ROD, to najlepiej pójść do dobrego notariusza, bo tam będzie zawarcie umowy przeniesienia praw do działki. My korzystaliśmy z usług kancelarii p. notariusz Moniki Daneckiej z Poznania, która bardzo serdecznie polecam, jest kompetentna, pomaga i wytłumaczyła nam wszystko czego nie rozumieliśmy. Ona u siebie na stronie na ma bardziej rozbudowane informacje na temat całej procedury https://notariusz-danecka.pl/rodzinne-o ... lkowe-rod/, ale w skrócie mogę ci powiedzieć, że idziecie do notariusza z dokumentami tożsamości i z trzema wypełnionymi egzemplarzami umowy przeniesienia prawa do działki (wzór pod linkiem), podpisujecie je z poświadczeniem notariusza i z podpisaną umową oraz wnioskiem o zatwierdzenia przeniesienia prawa do działki idziesz jako nabywca do Polskiego Związku Działkowców – Rodzinnego Ogrodu Działkowego. Cała procedura wcale nie jest straszna, można to załatwić szybko i przyjemnie :).
ODPOWIEDZ