Terapia uzależnień

Nie wiesz, do której kategorii przyporządkować wpis? Zajrzyj tutaj!
Awatar użytkownika
Jacek_82

Terapia uzależnień

Post autor: Jacek_82 »

Stwierdziłem, że czas walczyć z nałogiem i pójść na odpowiednią terapię. Zastanawiam się czy warto wybrać się do Poradni Salomon. Macie jakieś opinie na jej temat?
Awatar użytkownika
dacjusz-61

Re: Terapia uzależnień

Post autor: dacjusz-61 »

Długo zmagałem się z problemem alkoholizmu. Terapeuta Piotr Niedzielski bardzo mi pomógł. To osoba, która potrafi zmotywować i zachęcić do pracy nad sobą. 
Awatar użytkownika
smerfetka

Post autor: smerfetka »

Uświadomienie sobie, że jest się osobą uzależnioną to już pierwszy krok do wyleczenia. Następnym krokiem będzie zgłoszenie się do specjalistycznego ośrodka leczenia uzależnień. Tylko tam są w stanie pomóc wyjść z uzależnienia i pokazać nam że można żyć inaczej lepiej. Bardzo dobrym takim ośrodkiem jest Ośrodek Terapii Uzależnień Nefo w którym pracują ludzie z powołaniem i sercem. Bardzo ważne jest wsparcie psychoterapeuty którą właśnie tutaj otrzymamy
Awatar użytkownika
Angela

Post autor: Angela »

Jeśli osoba uzależniona sama sobie zdaje sprawę z problemu, to jest duży postęp. Jednak mimo wszystko należałoby podjąć leczenie w specjalnej poradni. Mamy w rodzinie takiego chłopaka, który jest uzależniony od leków. Wypiera się jednak swojej choroby i mamy trudności z nakłonieniem go do pobytu w Ośrodku terapii Forest. A to wyjątkowo dobra placówka.
Awatar użytkownika
Luna

Post autor: Luna »

alkoholizm może zaszkodzić nam jak i naszym bliskim. Jednakże - nie wyleczysz alkoholika jeśli sam tego nie będzie chciał. Warto jednak rozmawiać, próbować przekonywać do terapii. Jest taka prywatna klinika pod Warszawą o nazwie Medox http://medox.org.pl/ w którym atmosfera jest bardzo przyjazna i nie odrzuca osobę uzależnioną. Na pewno pomogą jak wielu innym juz
Awatar użytkownika
Luna

Post autor: Luna »

Jesli chodzi o taki ośrodek w okolicach Warszawy to polecam Medox http://medox.org.pl/ z Nowego Modlina - to klinika, ktora od wielu lat z powodzeniem zwalcza uzaleznienia swoich pacjentow.
Awatar użytkownika
Luizka56

Post autor: Luizka56 »

Profesjonalne leczenie uzależnień warszawa potrafi odmienić życie człowieka zmagającego się z problemem nadużywania alkoholu o 180' ... Mój znajomy leczył się w ośrodku kilka długich miesięcy, ale w końcu udało mu się wyjść z nałogu :)
Awatar użytkownika
oskii

Post autor: oskii »

Przy problemach z nadużywaniem alkoholu warto pomyśleć o zastosowaniu wszywki podskórnej. Na http://www.czasnaterapie.pl/alkohol-niebezpieczny-wrog/ możecie o tym przeczytać. Myślę, że dla osoby uzależnionej to dobry sposób na to by znacznie ograniczyła picie alkoholu. Pomoże na pewno wyjść z nałogu, do tego dobra terapia oczywiście.
Awatar użytkownika
Rozalia44

Post autor: Rozalia44 »

Każde używki źle wpływają na organizm i uzależniają. Na szczęście znalazłam alternatywę alkoholu, która jest bezpieczna dla zdrowia i nie uzależnia- Kava. Jest to napój który pomaga się zrelaksować tak jak alkohol, efekt jest bardzo podobny ale tak jak już pisałam nie uzależnia i jest bezpieczny. Ja na każdą imprezę zabieram kavę ze sobą bawię się tak jak po alkoholu, a następnego dnia kaca nie mam ani żadnych skutków ubocznych. Ważne jest tylko żeby kavę kupować tylko oryginalną i ze sprawdzonych źródeł, ja kupuję na http://kavakavaworks.com/ i jest świetna.
Awatar użytkownika
klarcia

Post autor: klarcia »

A mi się wydaje , że zgłoszenie się do takiego ośrodka leczenia uzależnień jest bardzo dobrym i koniecznym rozwiązaniem. Lecz nie każdy się na takie rozwiązanie decyduje, bo przyznanie się do alkoholizmu czy brania jakiś środków odurzających w cale nie jest takie proste. Mój brat był już kila razy w takim ośrodku i za bardzo mu to nic nie dało. Dlatego też tym razem pomyśleliśmy o tym, aby poszedł do tego ośrodka Detoks Fenix bo tam będzie miał detoks a nie terapię.
Awatar użytkownika
Justynka

Post autor: Justynka »

Terapia w ośrodku czy też sesje u terapeuty w niektórych przypadkach są koniecznością. Sami często nie potrafimy poradzić sobie z problemami naszymi czy naszych bliskich. Ranking ośrodków terapii to zbiór najlepszych ośrodków leczniczych oraz terapeutów. Jest skonstruowany tak aby można było znaleźć najlepszy ośrodek w swojej okolicy. Dodatkowym atutem są opinie oraz oceny pacjentów danego ośrodka.
Awatar użytkownika
Tori

Post autor: Tori »

To musi być decyzja osoby uzależnionej, że chce się leczyć, że potrzebuje pomocy. Są bardzo dobre ośrodki, takie jak Terapie Tu i Teraz, w Krakowie https://www.alkoholizm.org.pl które specjalizują się w tym, żeby pomóc osobie uzależnionej stanąć na nogach. Ale tak jak mówię, najwięcej zależy od samej osoby uzależnionej.
Awatar użytkownika
faqula

Post autor: faqula »

Musi być zgoda. Na siłę nic się nie zrobi też warto osobę uzależnioną przekonywać i uświadamiać że ma problem. Można także zaproponować odtruwanie alkoholowe Legionowo . Przeprowadzane przez zespół medyczny jest dużo lepszym rozwiązaniem niż przechodzenie detoksu na własną rękę
PawełPablo

Post autor: PawełPablo »

Rodzaje terapii behawioralnych w leczeniu uzależnień alkoholowych obejmują terapię poznawczo-behawioralną, dialektyczną terapię behawioralną, rozmowy motywacyjne, zarządzanie sytuacjami awaryjnymi, 12-etapową facylitację i rodzinną terapię behawioralną.

Więcej informacji na stronie przychodni: https://nasz-gabinet.pl/terapia/
Awatar użytkownika
dzer

Post autor: dzer »

Ja akurat poszłam do ośrodka terapii Madarvit https://madarvit.pl/terapia/terapia-uza ... -alkoholu/ w Chrząstowicach koło Opola. Miałam problem z alkoholem, dalej mam problem, ale umiem nad nim zapanować. Nie wiem, jak to się stało, ale zaczęłam pić dwa lata temu. Początkowo była to lampka winka po kolacji, ale z czasem lampka robiła się butelka, później dwiema i wiecie sami o co chodzi. Nie widziałam problemu dopóki nie byłam w cugu i przestałam chodzić do pracy. Tylko tyle dobrze, że pracodawca uznał, ze byłam na tyle chora, ze nie dałam rady nawet zadzwonić, czy pójść do lekarza. Po tym wzięłam urlop, który miałam nazbierany i poszłam na odtrucie i terapie właśnie we wspomnianym ośrodku. Było mi ciężko, ale udało mi się skończyć z piciem. jestem czysta od 11 miesięcy i 4 dni.
mimiką

Post autor: mimiką »

Szczególnie w przypadku leczenia uzależnienia od alkoholu terapia jest konieczna. Specjalista wie w jakich proporcjach podać dożylnie witaminy, sole mineralne i elektrolity, które powodują wypłukanie toksyn z organizmu. Do podstawowych funkcji detoksykacji alkoholowej należą zregenerowanie ciała oraz odtrucie organizmu pacjenta, wypłukanie trujących substancji i metabolitów.
Róża

Post autor: Róża »

Najważniejsze to dobrze zastanowić się nad tym, co realnie mogłoby zadziałać w Waszym przypadku. Najlepiej będzie już teraz pomyśleć o skorzystaniu z takich rozwiązań, jakie może Wam zaoferować Klinika Psychomedic.pl. Warto już teraz zajrzeć do https://psychomedic.pl/psychiatra-katowice/ i umówić się do nich na terapię. Pomyślcie nad tym dobrze, bo to może realnie wpłynąć na Wasze zdrowie.
Miśkowata

Post autor: Miśkowata »

Moim zdaniem ważnym krokiem w podjęciu leczenia jest detoks organizmu. Jeżeli uda nam się nakłonić uzależnioną osobę aby poddała się detoksowi i rozmowie z psychologiem to już możemy mówić o drobnym sukcesie. Bardzo fajną ofertę ma Forest, który przeprowadza w domu pacjenta detoks a także oferuje możliwość skorzystania z profesjonalnego, certyfikowanego terapeuty uzależnień dla chorego lub jego rodziny
muś

Post autor: muś »

Moim zdaniem już dużym krokiem jest to, że dostrzegasz problem i chcesz podjąć leczenie. Jeśli zdecydowałeś się na terapię, to polecę też, abyś rozważył opcję detoksu alkoholowego w Szczecinie. Odtruwanie alkoholowe to nieoceniona pomoc w walce z uzależnieniem. Z tego powodu znajduje się wśród najpopularniejszych metod stanowiących pierwszy krok ku trzeźwości. Odtrucie alkoholowe to proces w 100% bezpieczny – pod warunkiem, że jest realizowany pod kontrolą wykwalifikowanego personelu medycznego.
Staroń

Post autor: Staroń »

Jacek_82 pisze: ↑20 sty 2020, 2:08 Stwierdziłem, że czas walczyć z nałogiem i pójść na odpowiednią terapię. Zastanawiam się czy warto wybrać się do Poradni Salomon. Macie jakieś opinie na jej temat?
Mojej siostrze pomogli poradzić sobie z uzależnieniem od narkotyków w Warszawie w Medycznym Detoxie, świetni ludzie i specjaliści.
Halina

Post autor: Halina »

Ja na Twoim miejscu terapię traktowałabym jako dodatkowe wsparcie podczas leczenia. Nie do końca jestem przekonana, czy sama terapia wystarczy aby pozbyć się nałogu. Znam osoby, które po terapii nadal sięgały po kieliszek. Może warto pomyśleć np. o zaszyciu? Polecam tą opcję - https://esperalgdansk.com/esperal-tczew ... d-gdanski/. Działanie Esperalu opisuje się jako odczuwanie szeregu objawów silnego zatrucia alkoholowego, utożsamianego z bardzo wzmożonym kacem. W ten sposób tworzy się postawa awersyjna, która powinna powstrzymać osobę uzależnioną przed konsumowaniem napojów alkoholowych.
Gość

Post autor: Gość »

W przypadku uzależnień warto sięgnąć po profesjonalną pomoc. Czasami problemy wynikające z nałogu są trudne do opanowania we własnym zakresie. Na stronie https://psychologuj.pl można znaleźć kontakt do specjalistów leczenia uzależnień.
ODPOWIEDZ