Moczenie nocne

Rozmawiamy tu o rodzinie, związkach i maluchach. Zapraszamy do dyskusji wszystkich zainteresowanych tematem rodzicielstwa, małżeństwa i spraw rodzinnych.
Awatar użytkownika
Tori

Moczenie nocne

Post autor: Tori »

Pytanie do rodziców dzieci, którzy też spotkali się z tego typu problemem u swojego dziecka. U nas są momenty lepsze i gorsze, ale właściwie odkąd pozbyliśmy się pieluch (trzy lata temu, kiedy syn miał ponad dwa lata) nie było tygodnia, w którym nie obudziłby nas ze względu na zasikane łóżko. Co może być przyczyną?
Awatar użytkownika
Mordka

Re: Moczenie nocne

Post autor: Mordka »

Badania robiliście? Przyglądaliście się, czy nie pojawiły się jakieś stresujące sytuacje np. w przedszkolu?
Awatar użytkownika
fasolina

Post autor: fasolina »

Może porady ze strony https://suchyporanek.pl/ Ci pomogą, ja tam bardzo duzo przydatnych informacj znalazłam, im szybciej zadziałasz w tym temacie tym lepiej.
Awatar użytkownika
Tori

Wiecie co, sygnalizowałam problem na wizycie u pediatry, ale kazał obserwować i chyba trochę zbagatelizował. Dzięki za podanie strony, przeczytałam, że warto zapisywać, jak często się zdarzają takie moczenia. Pójdę z tym jeszcze raz do lekarza..
Awatar użytkownika
Nasta

Post autor: Nasta »

Słyszałaś o alarmie wybudzeniowym? Może trzeba taką opcję rozważyć, jak już nic nie będzie pomagało, a lekarz zalecił tylko obserwację...
Awatar użytkownika
Tori

Kurcze, nazwa już gdzieś kiedyś obiła mi się chyba o uszy, ale nie zagłębiałam się konkretnie w tym, na czym miałoby to polegać? Przybliżysz?
Awatar użytkownika
Nasta

Dziecko ma sondę w majtkach i w kontakcie z moczem alarm piszczy (ale nie jest to jakiś przeraźliwy dźwięk, taki podobny do budzika).
Na ten dźwięk dziecko wybudza się i może skończyć siku w toalecie. Po czasie już samo budzi się w odpowiednim momencie i alarm można z czasem odstawić.
Awatar użytkownika
Tori

A gdzie taki alarm można kupić? Czy on nie powoduje u dziecka dodatkowego dyskomfortu?
Awatar użytkownika
Nasta

Alarm wybudzeniowy możesz kupić w aptece, sklepie medycznym i (jak wszystko) w internecie :) Jeśli alarm jest dobrze założony, to nie powoduje żadnego dyskomfortu.
Awatar użytkownika
Mordka

Post autor: Mordka »

No ale na czym stanęło? Zamówiliście ten alarm? Jakieś badania robicie?
Awatar użytkownika
Tori

Ja kupiłam, ale testujemy dopiero kilka dni, więc tak naprawdę niewiele mogę powiedzieć. Słyszałam, zresztą i na suchym poranku czytałam, że potrzeba czasu i cierpliwości (rodzica i dziecka) ale alarm ma przynieść dobre skutki, więc czekamy:) Za jakiś czas przyjdę z informacją, jak się sprawdził.
Awatar użytkownika
Nasta

Dokładnie, przede wszystkim konsekwentnie stosować alarm i czekać cierpliwie na efekty. Daj koniecznie znać jak Wam idzie :)
Awatar użytkownika
joy

Post autor: joy »

Jak efekty? Trochę czasu już minęło, my za kilka dni mamy wizytę u lekarza, ale podejrzewam, że też się na alarmie skończy. Ciekawa jestem po jakim czasie mogę się spodziewać efektów.
Awatar użytkownika
Tori

Wiesz co, zupełnie bez stresu. Alarm to jest naprawdę świetna sprawa, u nas zdał egzamin w 100%, początkowo się stresowałam jak będzie, ale naprawdę wrażenia są pozytywne. No i zawsze lepiej spróbować najpierw alarmu, zanim sięgnie się po farmakologię.
Awatar użytkownika
Nasta

Tak, na pewno farmakologię już w ostateczności, a alarm może akurat przyniesie zamierzony efekt.
Awatar użytkownika
joy

Ale ja się nie stresuje ;) Byłam po prostu ciekawa ile to może potrwać, zanim zauważę jakieś efekty ;) No i powiem szczerze, że początki nie były łatwe, ale już jest coraz lepiej. Podobno około 3 miesięcy będziemy go używać
Awatar użytkownika
fasolina

Post autor: fasolina »

dziewczyny na stronie suchego poranka możecie też pobrać audiobook czytany przez Wiktora Zborowskiego, bardzo przyjemnie się tego słucha
Awatar użytkownika
Nasta

Tak, jest świetny, pozwala oswoić się dziecku z problemem moczenia, a przy tym jest ciekawy.
Zośka

Post autor: Zośka »

Też stosujemy alarm i odpowiadając na pytanie, jak długo może potrwać to, żeby było widać efekty - nie jestem w stanie odpowiedzieć jednoznacznie. Dlatego, że jest to sprawa indywidualna, wiadomo, że każde dziecko jest inne, więc na jedne zdziała szybciej, na inne wolniej.
Awatar użytkownika
joy

fasolina pisze: ↑17 wrz 2020, 20:47 dziewczyny na stronie suchego poranka możecie też pobrać audiobook czytany przez Wiktora Zborowskiego, bardzo przyjemnie się tego słucha
A to dla dzieci czy dorosłych? Za darmo?
Orśka

Post autor: Orśka »

Raczej historia dla dzieci, naprawdę może pomóc dziecku przejść przez ten trudny okres - uwierz, dla niego to jest krępujące. Ale spokojnie możesz przesłuchać razem z nim :) Do ściągnięcia za darmo :)
Awatar użytkownika
faqula

Post autor: faqula »

Moczenie nocne ma podłoże albo psychologiczne albo fizjologiczne. Poszukaj porad tutaj https://mamabezrecepty.pl/ , ale także przejdź sie do lekarza by zdiagnozował problem. Lepiej z tym nie zwlekać
dęisy

Post autor: dęisy »

na tym suchym poranku czytałam że czasami konieczna jesst też farmakoterapia, myślicie, że szybko to działa?
Awatar użytkownika
joy

Kuracja trwała u nas około 3 miesięcy, chociaż efekty były widocznie znacznie szybciej. Nawet przed upływem miesiąca.
dreża

Post autor: dreża »

Mimo wszystko najpierw warto spróbować wszystkich innych metod. Oczywiście wskazana jest konsultacja z lekarzem, barania, później alarm wybudzeniowy no i cierpliwość do dziecka :)
dęisy

Post autor: dęisy »

macie racje, na pewno cierpliwość wskazana, przy takim problemie to bardzo ważne ale wydaje mi się, że też powinno się jak najszybciej działać żebyb problem sie nie pogłebiał
ODPOWIEDZ