Moczenie nocne
Rozmawiamy tu o rodzinie, związkach i maluchach. Zapraszamy do dyskusji wszystkich zainteresowanych tematem rodzicielstwa, małżeństwa i spraw rodzinnych.
- Tori
Moczenie nocne
Pytanie do rodziców dzieci, którzy też spotkali się z tego typu problemem u swojego dziecka. U nas są momenty lepsze i gorsze, ale właściwie odkąd pozbyliśmy się pieluch (trzy lata temu, kiedy syn miał ponad dwa lata) nie było tygodnia, w którym nie obudziłby nas ze względu na zasikane łóżko. Co może być przyczyną?
- Tori
Re: Moczenie nocne
Wiecie co, sygnalizowałam problem na wizycie u pediatry, ale kazał obserwować i chyba trochę zbagatelizował. Dzięki za podanie strony, przeczytałam, że warto zapisywać, jak często się zdarzają takie moczenia. Pójdę z tym jeszcze raz do lekarza..
- Nasta
Dziecko ma sondę w majtkach i w kontakcie z moczem alarm piszczy (ale nie jest to jakiś przeraźliwy dźwięk, taki podobny do budzika).
Na ten dźwięk dziecko wybudza się i może skończyć siku w toalecie. Po czasie już samo budzi się w odpowiednim momencie i alarm można z czasem odstawić.
Na ten dźwięk dziecko wybudza się i może skończyć siku w toalecie. Po czasie już samo budzi się w odpowiednim momencie i alarm można z czasem odstawić.
- Tori
Ja kupiłam, ale testujemy dopiero kilka dni, więc tak naprawdę niewiele mogę powiedzieć. Słyszałam, zresztą i na suchym poranku czytałam, że potrzeba czasu i cierpliwości (rodzica i dziecka) ale alarm ma przynieść dobre skutki, więc czekamy:) Za jakiś czas przyjdę z informacją, jak się sprawdził.
- Tori
Wiesz co, zupełnie bez stresu. Alarm to jest naprawdę świetna sprawa, u nas zdał egzamin w 100%, początkowo się stresowałam jak będzie, ale naprawdę wrażenia są pozytywne. No i zawsze lepiej spróbować najpierw alarmu, zanim sięgnie się po farmakologię.
- joy
Ale ja się nie stresuje
Byłam po prostu ciekawa ile to może potrwać, zanim zauważę jakieś efekty
No i powiem szczerze, że początki nie były łatwe, ale już jest coraz lepiej. Podobno około 3 miesięcy będziemy go używać

Post autor: Zośka »
Też stosujemy alarm i odpowiadając na pytanie, jak długo może potrwać to, żeby było widać efekty - nie jestem w stanie odpowiedzieć jednoznacznie. Dlatego, że jest to sprawa indywidualna, wiadomo, że każde dziecko jest inne, więc na jedne zdziała szybciej, na inne wolniej.
- joy
A to dla dzieci czy dorosłych? Za darmo?fasolina pisze: ↑17 wrz 2020, 20:47 dziewczyny na stronie suchego poranka możecie też pobrać audiobook czytany przez Wiktora Zborowskiego, bardzo przyjemnie się tego słucha
Post autor: Orśka »
Raczej historia dla dzieci, naprawdę może pomóc dziecku przejść przez ten trudny okres - uwierz, dla niego to jest krępujące. Ale spokojnie możesz przesłuchać razem z nim
Do ściągnięcia za darmo 

- faqula
Moczenie nocne ma podłoże albo psychologiczne albo fizjologiczne. Poszukaj porad tutaj https://mamabezrecepty.pl/ , ale także przejdź sie do lekarza by zdiagnozował problem. Lepiej z tym nie zwlekać
Post autor: dęisy »
na tym suchym poranku czytałam że czasami konieczna jesst też farmakoterapia, myślicie, że szybko to działa?
Post autor: dreża »
Mimo wszystko najpierw warto spróbować wszystkich innych metod. Oczywiście wskazana jest konsultacja z lekarzem, barania, później alarm wybudzeniowy no i cierpliwość do dziecka 

Post autor: dęisy »
macie racje, na pewno cierpliwość wskazana, przy takim problemie to bardzo ważne ale wydaje mi się, że też powinno się jak najszybciej działać żebyb problem sie nie pogłebiał